Με ήπιες καιρικές συνθήκες και υψηλότερες από το κανονικό για την εποχή θερμοκρασίες θα κυλήσει ο καιρός έως και την παραμονή των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα, η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει, διακοπτόμενη κατά διαστήματα από αραιές νεφώσεις, ενώ η θερμοκρασία θα αγγίζει, τις μεσημεριανές ώρες τους 14-16°C. Η αιτία που θα επικρατήσουν ήπιες καιρικές συνθήκες θα είναι η επικράτηση υψηλών βαρομετρικών πιέσεων πάνω από τον Ελλαδικό χώρο και η μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών (κυρίως την Κυριακή και την παραμονή των Χριστουγέννων) από την περιοχή της Μεσογείου. Παρόλα αυτά, η θερμοκρασία θα πέφτει αρκετά χαμηλά τις βραδυνές ώρες, κοντά στους 3-6°C στα πεδινά τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από ανατολικές διευθύνσεις 2-3bf και μόνο την παραμονή των Χριστουγέννων φαίνεται να στρέφονται σε δυτικούς 3-5bf, ανεβάζοντας παράλληλα πρόσκαιρα την θερμοκρασία στους 16-17°C τις μεσημεριανές ώρες. (εικ. 1)

Όμως, ο καιρός ανήμερα των Χριστουγέννων φαίνεται να εναρμονίζεται πλήρως με την εποχή που διανύουμε. Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία θα σημειώσει απότομη πτώση, οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες ενώ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα. Έως και το τέλος της ημέρας, οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα κατέλθουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Παρόλα αυτά, για την συγκεκριμένη εξέλιξη θα ενημερωθείτε με ξεχωριστό δελτίο καιρού, μιας και τα στοιχεία που διαθέτουμε αυτή την στιγμή δεν είναι πλήρως αξιόπιστα. Η ουσία είναι ότι μετά την ημέρα των Χριστουγέννων φαίνεται να οδηγούμαστε σε καθαρά χειμωνιατικό μοτίβο.

εικ. 1

Υψηλές Βαρομετρικές πιέσεις θα επικρατούν πάνω από την περιοχή της Μεσογείου ενώ θερμότερες αέριες μάζες από την δυτική Μεσόγειο και τη βορειοδυτική Αφρική θα μεταφέρονται προς την χώρα μας με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως τις μεσημεριανές ώρες και την επικράτηση ήπιων καιρικών συνθηκών.

εικ. 2

Ψυχρότερες αέριες μάζες θα κινηθούν προς την περιοχή μας, την ημέρα των Χριστουγέννων, προερχόμενες από την βορειοανατολική Ευρώπη με αποτέλεσμα την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε χειμωνιάτικα επίπεδα.

 

Για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων θα εκδοθούν ξεχωριστά αναλυτικά δελτία καιρού για την περιοχή της Φθιώτιδας.

Οι συντελεστές του Fthiotida Meteogroup σας εύχονται καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές, με υγεία και χαρά σ’ εσάς και τις οικογένειές σας..!!

 

Εκτίμηση Μακροπρόθεσμης Πρόγνωσης: Τσιλοφύτης Κωνσταντίνος