Με γενικά αίθριο καιρό και φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες θα κυλήσει η Μ. Εβδομάδα στην περιοχή της Φθιώτιδας. Ο ήλιος θα κυριαρχεί και οι άνεμοι θα είναι γενικά ασθενείς μέχρι μέτριοι από ανατολικές κατά βάση διευθύνσεις ενώ η θερμοκρασία θα αγγίζει το μεσημέρι τους 19-21°C (εικ. 1). Την Μ. Πέμπτη η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πρόσκαιρη άνοδο και θα αγγίξει σε ορισμένες περιοχές ακόμη και τους 23-24°C. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις για επιδεινώση του καιρού, με τοπικές μπόρες-καταιγίδες τις μεσημεριανές ώρες της Μ. Παρασκευής και του Μ. Σαββάτου καθώς και πτώση της θερμοκρασίας. Αιτία γι’ αυτή την πιθανή μεταβολή του καιρού θα σταθεί η μετακίνηση μιας αποκομμένης ψυχρής λίμνης από την περιοχή της Ιταλίας προς την περιοχή της Ελλάδας, η οποία είναι λίγο νωρίς να γνωρίζουμε την ακριβής τροχιά της ώστε να γνωρίζουμε την ακριβής κατανομή των φαινομένων καθώς και την εντασή τους (εικ. 2 και 3). Την Κυριακή του Πάσχα, με τα τωρινά δεδομένα, δυστυχώς φαίνεται να επικρατεί πιο ψυχρός καιρός με τοπικές συννεφιές και ενισχυμένους ανέμους.  Όμως η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι απολύτως σίγουρη (μιας και πρόγνωση άνω των 3 ημερών δεν μπορεί να θεωρείται αξιόπιστη) οπότε θα υπάρξει νεότερο δελτίο καιρού μέσα στην Μ. Εβδομάδα.

εικ. 1

Πιο θερμές αέριες μάζες θα μετακινηθούν από την βόρεια Αφρική προς την χώρα μας με αποτέλεσμα την επικράτηση ζεστού – ανοιξιάτικου καιρού σ’ όλη την Ελλάδα.

εικ. 2

Το αμερικάνικο μοντέλου καιρού (GFS) δείχνει η ψυχρή λίμνη να έχει κίνηση από την βόρεια Ιταλία προς την περιοχή της Νδκης Πελοποννήσου. Με αυτό το σενάριο θα σημειωθούν τοπικές μπόρες – καταιγίδες κυρίως στα ορεινά τμήματα της περιοχής μας.

εικ. 3

Το ευρωπαϊκό μοντέλο καιρού (ECMWF) έχει διαφορετική προσέγγιση και στην έκταση της ψυχρής λίμνης (μεγαλύτερη έκταση) και στην κίνηση της (περνά πάνω από την κεντρονότια Ελλάδα). Με αυτό το σενάριο ο καιρός θα είναι πιο άστατος με περισσότερες μπόρες και καταιγίδες, κυρίως το μεσημέρι, σχεδόν στο σύνολο του νομού Φθιώτιδας.

Μέσα στην Μ. Εβδομάδα θα εκδοθούν αναλυτικότερα δελτία καιρού για τον καιρό της Μ. Πέμπτης, της Μ. Παρασκευής, του Μ. Σάββατου και της Κυριακής του Πάσχα.

Καλές γιορτές..!!

Επιμέλεια Εκτίμησης: Τσιλοφύτης Κωνσταντίνος